آیا گگن‌پرسینگ جای تیکی‌تاکا را گرفته است؟

تیکی‌تاکا

انقلاب بعدی تاکتیکی در فوتبال چیست؟

پپ گواردیولا و یورگن کلوپ در سال‌های اخیر روند تاکتیکی خود را تعیین کرده‌اند اما آیا می‌توان انتظار تغییر دیگری هم داشت؟ فوتبال بازی‌ای است که هیچ وقت نمی‌ایستد. به نظر می‌رسد در یک چشم‌انداز وسیع استراتژی‌ها مدام شیفت می‌کنند. مدتی تیکی‌تاکا بر جهان حکم‌فرمایی می‌کرد و بارسلونا و اسپانیا را به عرش رساند. تیکی‌تاکا در آن دوران به تمام جهان صادر شد. یک سبک مبتنی بر مالکیت توپ به هنجار فوتبال تبدیل شد اما اکنون رویه‌ها پیشرفت کرده‌اند. اکنون به نظر می‌رسد یک سبک بازی مبنی بر پرس شدید تاج و تخت فوتبال را در اختیار گرفته است. تیکی‌تاکا فعلا با گگن پرسینگ کلوپ در حال جایگزینی است اما تا کی؟ آیا این سبک فشار یک سبک ماندگار است یا به زودی باید به الگوهای دیگری تغییر شکل بدهد؟

آیا یک انقلاب تاکتیکی دیگر در افق فوتبال وجود خواهد داشت؟

یاپ استام مدافع سابق یونایتد و میلان می‌گوید: «فکر نمی‌کنم ظرف دو سال تغییری ایجاد شود. اما من هنوز فکر می‌کنم مهم‌ترین چیز مربی تیم است و اینکه او چه نوع فوتبالی می‌خواهد. در باشگاه‌های بزرگی که پول زیادی می‌توان خرج کنند آنها به تیم‌های دیگر و نوع فوتبالی که به وسیله آن می‌توان نتیجه گرفت فکر می‌کنند. به پپ نگاه کنید! او می‌خواهد مالکانه بازی کند. اما او همچنین یاد گرفت در لیگ برتر نمی‌تواند مدام صاحب توپ بماند چون ممکن است بعضی اوقات آن را از دست بدهد و تیمش گل بخورد. پس فهمید باید گاهی لازم است توپ را به حریف واگذار کند تا تیمش کمی استراحت کند.»

سیستم جدید کلوپ

ورود کلوپ به لیگ برتر در سال 2015 همزمان شد با تغییر نسبتا چشمگیر نحوه بازی روز فوتبال. کمی طول کشید تا این آلمانی بتواند تیم خود را بسازد اما او اکنون لیورپول را تبدیل به بهترین تیم انگلستان کرده است و چیزی نمانده بعد از 30 سال قهرمان پریمیر لیگ شوند. آنها در دو فصل گذشته یوسی‌ال تنها دو بار مغلوب شدند. کلوپ سیستمی را طراحی کرده که متکی به یک ستون فقرات بسیار مستحکم است. در این سیستم وینگرها به جلو می‌روند. در خط مقدم صلاح و مانه و فرمینو حضور دارند که مدام جابجا می‌شوند.

کلوپ به سایت باشگاه می‌گوید: «سیستم ما وقتی با هر سه بخش جلو بازی می‌کنیم شبیه به الماس است. این می‌تواند 1-5-4 باشد. می‌تواند 3-3-4 باشد. البته 1-3-2-4 یا 1-1-4-4. چیزی که من بیشتر ترجیح می‌دهم از آن استفاده کنم یک سیستم کارآمد است. به این معنا که اگر من بتوانم کارم را با انتخاب سیستم پیش ببرم این کار را می‌کنم اما همیشه این گونه نیست که تمام هفته را روی یک سیستم تمرکز کنیم. من سعی می‌کنم در این موارد خلاقانه‌تر برخورد کنم چرا که در پایان بازیکنان باید با غریزه خودشان بازی کنند.»

با این وجود از تماشای بازی لپورپول مشخص است که تمایل آنها به بازپس‌گیری توپ و شیفت به بالا زیاد است. این کار بارها و بارها توسط بازیکنان این تیم در طول بازی انجام می‌شود.

گگن‌پرسینگ

آیا تغییرات تاکتیکی تیکی‌تاکا فقط در لیورپول است؟

البته ما فقط در لیورپول شاهد تغییرات تاکتیکی نیستیم. اونای امری سعی کرد این سیستم را در آرسنال پیاده کند اما ناموفق بود. چرا که او بازیکنانی در خط میانی داشت که نمی‌توانستند این کار را بکنند. رالف هازنهوتل در ساوتهمپیتون موفق‌تر عمل کرده است. در حالی که در چمپیونشیپ لیدزیونایتد با بیلسا توانسته این سیستم را پیاده کند. شکی نیست که استفاده از این سیستم در سالیان اخیر سرعت چشمگیری داشته اما بسیاری معتقدند این کار برای بازیکنان جوانی که از آکادمی‌ها می‌آیند و قرار است در بالاترین سطح بازی کنند سخت است.

پسران زیر 23 سال باید بتوانند فشار بازی در تیم اول را تحما کنند!

عمر ریاض که در تیم زیر 23 ساله‌های واتفورد کار می‌کند می‌گوید: «من فکر می‌کنم سبک بازی همیشه تغییر می‌کند. تنها چیز واضح این است که بازی‌ها سرعتی‌تر و قدرتی‌تر شده است و شما برای انجام کار نیاز به بازیکنان نخبه‌ای دارید که بتوانند در سطح بالا کار کنند. در سطح جوانان دو هدف وجود دارد: اول اینکه پسران زیر 23 سال را به جایی برسانیم که بتوانند فشار بازی در تیم اول را تحمل کنند و دیگری توسعه اصول در آنهاست. آنها باید درک تاکتیکی داشته باشند و با سختی‌های فوتبال حرفه‌ای کنار بیایند.

من سعی می‌کنم به عنوان مربی روی همه چیز تمرکز کنم. شدت تمرینات بسیار مهم است زیرا اگر بازیکنان این را امروز یاد نگیرند وقتی به تیم اول برسند سردرگم خواهند شد. چیزی که خیلی مهم است و من در تمرینات در نظر می‌گیرم این است که بازیکنان بفهمند وقتی با یک مشکل مواجه شدند چه کار کنند. آنها باید قادر به ایجاد تغییراتی برای برنده شدن در مسابقه‌ای که تیم حریف سبک متضادی با سیستم آنها دارد، باشند. چیزی که مطمئنیم این است که یک بازیکن همیشه زیر نظر یک سرمربی کار نمی‌کند. بنابراین آنها باید با روش‌های مختلف سازگاری پیدا کنند و موقعیت‌های مختلف را تجربه کرده باشند. بنابراین من همیشه می‌گویم به بازیکنان جوان نباید یک دیدگاه واحد از فوتبال ارائه داد. شما باید گستره‌ای را مقابل آنها به نمایش بگذارید؛ سیستم‌های مختلف، تاکتیک‌ها و نقشه‌های متفاوت.»

توتال فوتبال

در حالی که این روزها گگن‌پرسینگ انتخاب بسیاری از مربیان در تمام دنیا محسوب می‌شود همیشه افرادی هستند که با چشم دیگری به این ورزش نگاه می‌کنند. استام که در ماه اکتبر به عنوان سرمربی فاینورد اخراج شد در طول دوران بازی‌اش با سه سرمربی صاحب سبک، فرگوسن و آنجلوتی و مانچینی کار کرده است اما او هنوز به سبک مورد علاقه خود پایبند است. سبکی که او به عنوان یک کودک هلندی با آن پرورش یافته؛ توتال فوتبال.

بنابراین شاید بهتر باشد با توجه به طول عمر کوتاه مربیان در تیم‌ها و انواع و اقسام نظرات و برداشت‌های مختلف حتی از یک سیستم واحد، بازیکنان یاد بگیرند چطور پیش از آویزان کردن کفش‌هایشان خودشان را با فلسفه‌های متفاوت تطبیق دهند.

چارلز واتز

ترجمه: سامان سعادت

منبع: گل

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.