تاثیر ورزش بر سلامت روح و روان

تاثیر ورزش

تاثیر ورزش بر سلامت روح و روان

هممون توی زندگی برای یه بارم که شده ممکن شعار هایی درباره رابطه سلامتی و ورزش کردن رو شنیده باشیم. انقدر این شعار ها و حرف ها برامون تکراری و کلیشه ای شدن که دیگه حوصلمون نمیگیره بهش فک کنیم. من خودم به شخصه اگه کسی بیاد و فواید جدیدی از ورزش کردن بهم بگه حاضرم ساعت ها بشینم و به حرفش گوش بدم ولی اگه بخواد تنها از شعار های کلیشه ای استفاده کنه اصلا به حرفاش گوش نمیدم. اما امروز می خوام از تاثیر ورزش بر سلامت روح و روان  کلی اطلاعات مفید در اختیارتون قرار بدم که ممکن کمتر راجبشون شنیده باشید.

چه رابطه ای بین ورزش و مغز وجود داره؟

قبل از اینکه بریم سراغ اینکه ورزش چجوری باعث تاثیرات مثبت بر روی روح و روان میشه، می خوام خیلی مختصر و مفید براتون شرح بدم که تاثیر علمی ورزش کردن بر روی مغز چگونه است. مهم نیست چه ورزشی انجام میدید، ولی هر زمان که شروع به فعالیت بدنی یا هر نوع رشته ورزشی کنید، اولین تغییری که در بدن تان ایجاد میشه، افزایش ضربان قلب و فرستادن اکسیژن بیشتر به مغز است.

دیدین وقتی به یک فردی که چند روز چیزی نخورده بهش غذا میدین چجوری انرژی زیادی پیدا می کنه !، دقیقا افزایش اکسیژن در مغز نیز همین کارو با فرد میکنه. حالا در نظر داشته باشید که این افزایش اکسیژن، که با افزایش خون رسانی به مغز همراه است، باعث میشه در مغز هورمون هایی آزاد بشه که روی رشد سلول های مغزی تاثیر مثبتی بزاره. این تاثیر کلی ورزش بر روی مغز است، اما تمام ماجرا نیست!

تاثیر ورزش بر روی سلامت روان چگونه است؟

بدون شک همه ما در طول روز دچار چالش های زیادی میشیم که در نهایت موجب بروز احساسات مختلف درون مان می شود. هیچ وقت ندیدم کسی بگه من با خندیدن و شادی کردن حس بدی بهم دست بده و حالم بد شه، اما احساسات منفی مثل خشم، عصبانیت و استرس و … مستقیما روی سلامت عمومی بدن تاثیر میزاره. گذشته از همه اینا اگر فردی از سلامت روانی برخوردار نباشه ممکن نیست بتونه زندگی با آرامشی داشته باشه. نکته جالبی که باید به آن توجه کنید این است که اگر سلامت روان تان خدشه دار شود، قطعا بر روی ارگان های داخلی تان نیز تاثیر منفی می گذارد.

یه مثال ساده براتون میارم که اکثرا تجربش کردن، سردرد ها و معده درد های عصبی است که فرد بر اثر استرس و فشار های روانی زیاد دچارش میشه و هرچقدرم که مسکن میخوره ممکن هیچ تاثیر مثبتی بر روی فرد نداشته باشه. اگر می خواهیم به این مشکلات عصبی و فشار های روانی کمتر دچار بشید هیچ گاه از ورزش کردن و فعالیت بدنی دور نشید.

بهبود افسردگی

متاسفانه این روزا زیاد میشنویم که افسردگی در افراد زیاد شده، راه حل های زیادی هم براش وجود داره اما بنظر من کم هزینه ترین و آسون ترین راه اینه که افراد رو به سمت ورزش کردن سوق بدیم. اگر بخواهیم دقیق تر بررسی کنیم ورزش کردن همانند یک داروی ضد افسردگی برای همه افراد عمل می کنه، هم شما رو از افسردگی نجات میده و هم باعث میشه به این بیماری گرفتار نشید.

دوری از اضطراب و استرس

شغل، وضعیت مالی، مشکلات خانوادگی و … همگی جزو مواردی هستند که ما نسبت به آن ها همیشه اضطراب و استرس داریم و میشه گفت عضو جدایی ناپذیر همه ماست. اگه به موقع به فکر درمان استرس های خود نباشیم امکان داره در طولانی مدت به افسردگی مزمن تبدیل بشه و درمانش هم براتون سخت تر و هزینه بر باشه. افرادی که به شدت در طول روز درگیر هستند و فشار روحی و روانی زیادی را تحمل می کنند به هنگام ورزش کردن در بدن شان هورمون آندورفین ترشح می شود که این هورمون در واقع موجب بهبود خلق و خوی افراد می شود. اینم اضافه کنم که اگه به طور مرتب ورزش کنید نسبت به افراد دیگه 25 درصد کمتر دچار استرس میشید.

اگر می خواهید خیلی راحت استرس تون رو کنترل کنید و در شرایط به راحتی تصمیم عاقلانه و درستی بگیرید، به طور مرتب ورزش کنید چرا که ترشح هورمون نورپین فرین به هنگام ورزش کردن امکان تصمیم گیری های درستی را برایتان به وجود می آورد و باعث کنترل استرس تان می شود.

تاثیر ورزش

اختلالات خوردن

شاید باورتون نشه ولی یکی از شگفتی های ورزش تاثیری هست که بر روی نحوه غذا خوردن افراد میزاره. قطعا در بین افرادی که میشناسید بلاخره یه نفر پیدا میشه که یا خیلی کم غذاست و نمیتونه چیزی بخوره یا انقدر پر خوری می کنه که دچار اضافه وزن میشه. قبل از اینکه تاثیر ورزش رو بررسی کنم، بهتره یادآوری کنم که معمولا اختلالات خوردن در اکثر مواقع ناشی از مشکلات عصبی و روانشناختی فرد است.

مثلا افرادی هستند که بر اثر عصبی شدن ممکن پر خوری کنند یا اصلا لب به غذا نزنن. بهر حال طبق مطالعاتی که در سال 2002 در مجله طب ورزشی در آمریکا منتشر شد، به این نتیجه رسیدن که ورزش درمانی خیلی موثرتر از درمان شناختی رفتاری است. افرادی که مرتب ورزش می کنند به راحتی این موضوع را درک می کنند که نوع غذا خوردن آن ها کنترل شده است و از پرخوری و کم خوری جلوگیری می کند.

برطرف کردن اختلال بیش فعالی

یکی از اختلال های شایعی که در افراد وجود داره اختلال کم توجهی – بیش فعالی است. معمولا برای این نوع بیماری ها هیچ گونه داروی قطعی وجود نداره، اما تاثیر ورزش بر روی این افراد واقعا غیر قابل چشم پوشی است. این افراد با ورزش کردن تمرکزشان افزایش پیدا می کنه و باعث میشه نا آرامی فرد کاهش پیدا کنه. این تاثیر ناشی از افزایش دوپامین در بدن میشه که مثل دارو های ریتالین و آدرال عمل می کنه. در واقع برای این دسته از افراد ورزش باعث میشه قسمت تصمیم گیری مغز رو تحریک کنه، که یکی از عامل های آن افزایش پروتئین BDNF  است، و ذهنیت مثبت را در افراد ایجاد کنه که در نهایت باعث افزایش اعتماد به نفس فرد نیز می شود.

جلوگیری از تحلیل مغز

هر چقدرم سنمون بالا میره مغز هم یه درصدی تحلیل پیدا میکنه و در این شرایط هم هست که دچار آلزایمر و بیماری های مغزی دیگری میشیم. یکی از بدترین بیماری ها تحلیل رفتن مغز هست که معمولا از سن 45 سالگی شروع میشه و متاسفانه این نوع بیماری ها درمان نداره و بهترین راه اینکه که از تحلیل رفتن مغز جلوگیری کنیم. اگر می خواهید در سنین بالاتر از تحلیل رفتن هیپوکامپوس، هورمونی که موجب افزایش حافظه و قدرت یادگیری است، جلوگیری کنید پیشنهاد می کنیم بین سنین 25 تا 45 سالگی ورزش کنید تا باعث افزایش مواد شیمیایی در مغزتان شود.

نتیجه گیری

ورزش کردن باعث بهبود سلامت اندام های داخلی بدن از جمله قلب می شود. شادی، افزایش انرژی، بهبود خلق و خوی و افزایش آماذگی جسمانی و بهبود سلامت روانی فرد می شود. اما در نظر داشته باشید که مهم ترین عاملی که بر روی سلامت کلی بدن تاثیر مستقیم میزاره سلامت روح و روان افراد است. پس بهتره با ورزش کردن سلامت روح و روان تان را تضمین کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.